YATIRIM YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Son dönemde “arsa alışverişinde dolandırıldım” diyenlerin sayısında patlama yaşanıyor. Gayriresmi işlemlerle Hazine’ye ait araziler, sahte evraklarla başka kişilere ait arsalar vatandaşlara satılıyor. İşte, parasını saklamayıp toprağa yatırmayı düşünenlerin tuzağa düşmemek için bilmesi gerekenler…
YATIRIM YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
– Arsanın imar durumu hakkında ilgili belediyeden bilgi alın. Alıcının arsayı kullanma amacı ile imar durumunda inşaat özellikleri farklı ise alınan arsa kullanılması düşünülen işe yaramayabilir.
– Tapu senedinde ada, pafta, parseli belirtilen arsanın alıcıya tekabül edip etmediği kontrol edilmeli. Bunun için de Kadastro Müdürlüğü’nden tapu senedinde belirtilien arsanın sınır tespiti istenebilir.
– Kadastronun geçmediği bölgelerden arazi almak riskli. Arsanın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne gidilerek, tapu kütüğüne bakıp arsanın satışı ile ilgili aleyhte şerh olup olmadığı kontrol edilmeli.
– Kırsal alanda imar izninin genellikle yüzde 5 olduğunu asla unutmayın. Bu nedenle, kırsal alanda 5 dönümden az arazi satın almayın.
– Alacağınız arazinin hisseli mi, yoksa tek kişiye mi ait olduğunu öğrenin. İleride hisse sahiplerini bir araya toplamakta ya da ikna etmekte güçlük çekilebilir.
– Orman köylerinden arazi alırken dikkatli olun. Örneğin, size gösterilen 20 dönümlük arazinin sadece 6-7 dönümü tapulu olabilir.
– Sit alanı, baraj-göl koruma alanı ya da barajlara su akıtan dere kenarlarından arazi almayın. Arazi alındıktan soma imkanlar elveriyorsa etrafım telle çevirin ya da çit olacak şekilde ağaçlandırın. Tapudan önce asla para ödemeyin.