Emlak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev aldım, Arsa aldım. “aldatıldım!” dememek için nelere dikkat etmeli.
- Almaya karar verdiğiniz gayrimenkul’un tapusunu isteyin.
- Tapu ile belediyeye giderek Yapı Kullanım Belgesi (İskan) varmı sorun.
- Almaya karar verdiğiniz gayrimenkul ile verilen tapunun aynı olup olmadığını kontrol etmek için Belediyenin adres tespit birimine giderek verilen tapunun adres tespitini yapın.
- Eğer gayrimenkulünüzü banka kredisi ile alıyorsanız bunların hepsini sizin yerinize Bankanın eksperi yapıyor.
- İnternette tanıdığınız veya Sokak ta buluştuğunuz her kişi Emlakcı değil. Emlakcınızı ofisinde ziyaret edin.
- Kaparo vermeniz gerekiyor ise almaya karar verdiğiniz gayrimenkul’un tapusunu isteyin ve tapudaki Ada, Parsel numarasını alarak tapu sahibinin hesabına veya vekiline veya emlak bürosunun resmi banka hesabına yatırın açıklamasına ( Ada Parsel deki gayrimenkul için kaparo olarak yatırımıştır) yazın.
- Gayrimenkul alırken sokakta karşılaştığınız bir kişinin bir tanığın evi var gibi yanaşandan değil Resmi Kayıtlı Emlak Bürosundan (Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi) almanızı tavsiye ederiz. Bu, bir tanıdığın evi gibi laflarla size yaklaşan kişilere Emlak Komisyon bedelinin kat ve kat fazlasını farkında olmadan ödemiş olacaksınız.
- Alacağınız gayrimenkul’ün konumunu tapu bilgilerinden sorgulaya bilirsiniz. Tapu Kadastronun resmi Parsel Sorgulama Sayfasından sorgulayın.
- En Önemlisi Çok ucuz piyasa değerinin altında ise iyi araştırın, Kandırılanlar genelde Ucuz Kelepir aldım derken Aldanıyor!!!
Not: Aldatılacağım korkusunda olanlara Didim Ünsal Gayrimenkul ‘den bilgilendirmedir.