Su Sporları: Didim, ziyaretçilerine ılıman ikliminin uygunluğu sayesinde uzun ve bol güneşli bir tatil turizmi vaat eder. Mayıs-Ekim ayları arasında girilen denizi; yelkencilikten su kayağına, sörften dalmaya ve jet-skiden diğer su sporlarına son derece uygundur. Didim’de ayrıca bir de Aqua Park vardır.
Didim, özellikle günübirlik haftasonu tatil kaçamakları için ulaşım rahatlığı, halka açık altın sarısı kumla dolu plajlarıyla davetkâr bir görünüme bürünür.
Didim Marina: Ağustos 2009’da hizmete açılan Didim Marinası, tüm Akdeniz ve Ege’nin en büyük yat limanlarından biridir. 1.100 yat kapasiteli Didim Marinası, 400 tonluk yatları dahi taşıyabilen Türkiye’nin en yüksek tonajlı vincine de sahiptir. 50 metre uzunluğundaki yatların bile güvenli bir şekilde yanaşıp, karaya çekilebileceği bu marinada 80 odalı bir butik otelin ve 20 farklı sektöre ait iş yerlerinin yanı sıra, açık ve kapalı spor alanları vardır. Kısaca D-Marin olarak adlandırılan Didim Marina, 212.000 metrekare deniz alanına ve 70.000 metrekare de karada çekek alanına sahiptir…
Altınkum’daki Denizcilik İşletmesi İskelesi’nden ise, Yunanistan’ın Kos Adası’na günübirlik gezi turları düzenlenmektedir. Ayrıca yine Altınkum sahilinden kalkan yatlarla yapılan Mavi Turlar da, konukların Didim’in masmavi sularıyla buluşması için beklemektedir.
Dağ ve Doğa Yürüyüşleri: Dilek Yarımadası, dünyada eşi benzeri çok az olan Karina, Büyük Menderes Nehri ile Bafa Gölü arasında kalan bu ‘doğa harikası’ bölge, doğa yürüyüşleri için adeta biçilmiş kaftandır.
Bu turlar sayesinde tarihle ve doğa ile iç içe, dağ çilekleri, erguvanlar, deliceler ve keçiboynuzu, çam ve defne ağaçları arasında yürüyerek, dolu dolu akan çeşmelerden buz gibi sular içerek Didim’in bilinmeyen ve naturel yönlerini keşfe çıkmak olanak dahilindedir. Bafa Gölü çevresindeki köylerin zeytinliklerinin içinden, Bizans Dönemi’nden kalma kilise ve bazilika kalıntılarına ulaşmak, Yağmur Tanrısı adına yapılan kutsal alanda gezinmek ya da yüzyıllardır kullanılan patikalarda dolanmak ancak haz duyularak gerçekleştirilebilecek türdendir.
Rüzgar Sörfü: Dilek Yarımadası ve Didim, Mavişehir açıkları rüzgar sörfü tutkunlarının tercih ettiği yerlerdir.
Kuş Gözlemciliği: Büyük Menderes Deltası, zengin bir biyolojik çeşitliliği barındırır. Ülkemizdeki önemli kuş cennetlerinden biri sayılan ve sahip olduğu ekosistemle 250 civarı kuş türünü barındıran Dilek Yarımadası, nesli tehdit altındaki türler için bir sığınak gibidir.
Pek çok amatör ve profesyonel kuş gözlemcisi, Ak Kuyruklu Kartalları, Flamingoları, Yılan Kartallarını ve Kızıl Şahinleri bu havalide gözlemler. Zevkli olduğu kadar dinlendirici ve eğitici bir aktivite olan kuş gözlemciliği, Dilek Yarımadası’nda bir şölene dönüşür.
Yaban Hayatı ve Av Turizmi: Aydın ve çevresindeki, bilhassa da Dilek Yarımadası’ndaki ormanlık alanların çokluğu yaban hayatını doğrudan ve olumlu yönden etkilemektedir. Kerkenezden karaçaylağa, mezgeldekten orman çulluklarına, su kuşlarından sakarmekelere yahut da çakallardan vaşaklara, kurtlardan yabandomuzlarına, tilkilerden su samurlarına, yabankedilerinden sırtlanlara ya da Akdeniz fokundan deniz kaplumbağalarına kadar sayısız yabani hayvan Milli Park’ın içinde yaşama, üreme ve gözlemlenme olanağı bulmaktadır.
El Sanatları: Köy pazarlarına yapılacak günübirlik turlarda yöreye özgü iğne oyaları, grep oyaları, kefiye oyaları, kıl dokumacılığı, seramik, havut yapımı, semer ve eğer yapımı, ağaç oymacılığı işleri, hasır dokumacılığı ve sepet yapımı gibi sayısız el emeği göz nuru hediyelik ürüne ulaşma şansınız mevcuttur.
Sumak tekniğiyle dokunan Yörük çuvalları, yöreye has motiflerle bezeli el dokuması halı ve kilimler ve renkli ve süslü heybeler de yapılış ve özellikleri ile yöresel halk kültürünü keşfe çıkanları beklemektedir.
YÖRESEL LEZZETLER
Aydın mutfağı, Türkiye’nin zengin, çeşidi bol ve lezzetli mutfaklarıarasındadır. Yöreye ait bilhassa zeytinyağlı yemekler başat konumundadır. Bunların yanı sıra yörenin narenciye ürünleri inciri, üzümü, turunç reçeli ve zeytini de ünlüdür.
Kulak çorbasından tarhana çorbasına, acılı güveçten tandır kebabına, kedirgen kavurmadan etli nohut yağnisine, patlıcan kavurmadan keşkeğe, çingene pilavından etli enginara, arapsaçından pelvize tatlısına değin sayısız yöre lezzeti, tatmaya değer arzederek damak tadı olanları beklemektedir.
MEANDROS FESTİVALİ
İlk kez 2008 yılında Büyük Menderes Deltası’ndan 3.000 yıllık ortak geçmişle günümüze tutunan ve uygarlıkların beşiği sayılan eşsiz bir coğrafyayı bir arada yeniden tanımlamak için Didim merkezli olarak başlatılan bir kültürel etkinlik olan Meandros Festivali, bölgenin kaderini ve tarihini belirlemiş ortak heybeden hareketle yöreyi kültürel bir markaya dönüştüme çabası olarak başlamıştır.
Festival, mitolojideki efsaneleriyle ünlü Menderes Nehri’nden Apollon Tapınağı’na, Medusa başından Priene’ye, Milet’ten Güllübahçe’ye kadar uzanan bir mekan ve olgular coğrafyasında Kültür ve Doğa Temalı Bölge Turizmi oluşturma amacı gütmektedir.
Bölgedeki belediyelerin, üniversitelerin, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle ulusal ve uluslararası alanlarda daha güçlü rekabet edebilecek ‘bölge markası’nı oluşturmak için yola çıkılmıştır.
Bölgede varolan turizm potansiyelini çeşitlendirmek, süresini uzatabilmek ve aralarında kopukluk yaşayan yörelerin birbirine entegrasyonunu ve koordinasyonunu sağlamaya çalışılmaktadır.
Bu maksatla Meandros Festivali bünyesinde Didim’den Akbük’e, Akyeniköy’den Balat Köy’e, Söke’den Doğanbey’e, Akköy’den Güllübahçe’ye uzanan ve ortak geçmişi, ortak kültürü ve ortak kaderi paylaşmış yerleşimlerin, organik ve kültürel birlikteliğinin öne çıkartılması için Yaz aylarında bölgede çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir.
Meandros Festivallerinde her sene müzik ve dans gösterileri, heykel sempozyumları yapılmakta, kültür ve doğa gezileri düzenlenmekte, halı tasarım atölyeleri faaliyete geçirilmektedir..
BARIŞ ŞENLİĞİ
Didim Belediyesi’nin 1996 yılından beri her yılın 1-3 Eylül günleri arasında düzenlediği Barış Şenlikleri kapsamında, ilçedeki eksikliğini gidermek amacıyla daha ziyade sanat etkinlikleri organize edilmektedir. 1924 yılında Türkiye ile Yunanistan devletleri arasında yapılan ‘mübadele’ çerçevesinde, Didim’den mecburi göçe tabi tutularak Yunanistan’a gönderilen Eski Yoran Köyü’nün sakinlerinin çocuk ve torunlarının da katıldığı Barış Şenliği, iki ülkenin ortak kültür paydasını zenginleştirmek ve daha yaşanabilir, barış dolu bir dünya kurabilmek amacını da taşımaktadır.
Türkçe ve Yunanca barış sözcüklerinin okunduğu şenliğe her sene ünlü şarkıcılar ve müzik grupları davet edilmekte, su sporları etkinlikleri yapılmakta, el sanatları sergileri açılmakta, plaj voleybolu turnuvası organize edilmekte ve kumdan heykeller yarışmaları düzenlenmektedir.
Barış Şenlikleri kapsamında her sene Apollon Tapınağı’ndan Altınkum’a kadar olan güzergâhta yapılan Barış Koşusu ise oldukça ilgi görmektedir.
YAZARLAR FESTİVALİ
2005 yılından itibaren, Didim’in saygın girişimcilerinden Taci Erbaş’a ait Taci Erbaş Emlak Ofisi tarafından düzenlenen Didim Yazarlar Festivali, Türkiye’nin seçkin yazarlarını Didimlilerle buluşturmaktadır.
Tatil için Didim’e gelen yerli ve yabancı turistler Ahmet Ümit’ten Zekariya Beyaz’a, Uğur Aslan’dan Canan Tan’a, Ayşe Kulin’den Cezmi Ersöz’e, Muzaffer İzgü’den Ataol Behramoğlu’na kadar sayısız yazarla bir araya gelme, fikir alışverişinde bulunma, sohbet etme ve tanışma imkanı bulmaktadır.
Hem Didim’de düzenlenen kültürel etkinliklerin sayısının artması, hem de nitelik kazanması gerektiği fikrinden yola çıkılarak düzenlenen Didim Yazarlar Festivali, ilçenin tanıtımına da önemli katkılar sağlamaktadır.