1. Anasayfa
  2. Didim Etkinlikler

Aşk Bu Mu? Adlı Tiyatro Oyunu Didimli Tiyatroseverlerle Buluşuyor

Aşk Bu Mu? Adlı Tiyatro Oyunu Didimli Tiyatroseverlerle Buluşuyor
0
Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)

Aşk Bu Mu? Adlı Tiyatro Oyunu Didimli Tiyatroseverlerle Buluşuyor

EMR Organizasyon tarafından “Aşk Bu Mu?” adlı 2 perdelik tiyatro oyunu Didimlilerle buluşturuluyor.
Didim Ticaret Odası Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi’nde 15 Ocak günü saat 8.30’da iki perdeyle izleyici karşısına çıkacak olan oyunda başrolleri sevilen sanatçılar Paşhan Yılmazel ile Yasemin Öztürk paylaşacak.

Kerem Yılmaz: Oyunumuz bu sezon birçok yerde sahnelenecek. Kasım sonunda Kıbrıs’a gidiyoruz. İstanbul’da birçok yerde oynadık ve oynamayı planlıyoruz. Brüksel, Hollanda, Almanya, Belçika gibi planlarımız var. Çok emek verdiğimiz ve çok umutlu olduğumu bir oyun oldu.

Oyunun yapımcısı olarak, bu projeye nasıl başladınız? 

Kerem Yılmaz: Oyunun yapımcısı olarak, yıllardır böyle bir proje yapmak istiyordum. Bu isteğimin sebebi de güncel oyunları seviyor olmam. Onur Sermik arkadaşımızla tanıştım, oyunu konuştuk ve güzel olabileceğini düşündük. Daha sonra Paşhan ve Yaseminle tanıştık. Bir akşam yemeği yedik ve orada projeye bismillah deyip başlamış olduk. Ayrıca 1001 sanat için güzel bir basamak oldu. İnsanların farkındalığını kazanma yolunda önemli bir adım attık. Harika tepkiler alıyoruz. Heyecanlıyız.

 

Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)

Oyunun yazarı olarak, bu projeye nasıl başladınız? 

Onur Sermik: Bu oyun zaten benim yaşadığım bir olay. Paşhan beni, Yasemin ise eski kız arkadaşımı oynuyor. Üç günde yazdım bu oyunu, sonra Kerem Yılmaz ile tanıştım, oyunu mail attım, nasıl yaparız diye konuşurken Paşhan ile Yasemin’e ulaştık. 1001 Sanat’ın varlığından habersizlermiş, duyunca şaşırdılar ve projenin içinde yer almayı kabul ettiler. 1001 Sanat, Bahçelievler için önemli ve güzel bir basamak oldu. Böyle bir proje yapmış olmaktan dolayı mutluyum.

Öncelikle 1001 Sanat ekibiyle nasıl bir araya geldiniz?

1001 Sanat ekibiyle Kerem Yılmaz ile birlikte oyunun başlangıcında bir araya geldik. Birlikte böyle bir oyunun içinde yer alır mıyız diye düşünürken görüştük ve yeni sezonda tiyatro yapmak için oyunu yapmaya karar verdik.

Oyun metnini ilk okuduğunuzda sizde bıraktığı izlenimler nelerdi?

Yasemin Öztürk: Oyunu 15 dakikada okudum, ilk olarak oyun yalın bir dille anlatılmıştı, günümüz çerçevesine uygun bir oyundu. İlişkileri ele alan bir oyun ve ilişkiler aslında hayatımızın tam ortasında yer alıyor. Hoşuma gitti ve projenin içinde yer almak istedim. Paşhan ile anlaştık ve birlikte yapalım dedik.

 

Oyuna verilen ilk tepkiler nasıl? Herkesin izleyebileceği tarzda bir oyun mu?

Onur Sermik: Ben açıkçası bu kadar güzel olacağını beklemiyordum. Oyunu izlemeye gelen insanlar şaşkın ve mutlu bir yüz ifadesi ile ayrılıyorlar buda Kerem Yılmaz ve beni çok mutlu ediyor. Oyun iki kişiden oluşuyor. Günümüz dilinde yazılmış. Herkesin seyredebileceği bir oyun. Türkiye’nin her yerinde rahatlıkla sahnelenebilir. Yalın bir dile sahip. Temposu hiç düşmeyen bir oyun. Bu oyuna gelen bir insanın sıkılma ihtimali yok. Bu kadar da iddalıyım.

 Karakterlerinize çalışırken nasıl bir yol izlersiniz?

Paşhan Yılmazel: Kendi adıma konuşacak olursam, aslında her karaktere çalışırken öncelikle karakter analizine, o karakterin diline dikkat ediyorum. Tabi ki ilk derdimiz samimi ve geleneksel olmak. Gelenekselden kastım, dilin sözlüğe dayalı değil de hayatta konuştuğumuz dil olmasına dikkat ediyorum. Oyunun yönetmenliğini de yaptığım için en çok dikkat ettiğim konu bu. Oyunda anlaşılır, yalın bir dil olması benim için ayrı özen gösterdiğim bir konu.

 

Yasemin Öztürk: Ben teknik bir oyuncuyum yani alt metin, karakter ve oyunun gidişatı benim için önemlidir. Birkaç okuma provasından sonra oyunun güncelliğine çok şaşırmıştım. Çünkü ilk defa güncel bir oyunda yer alıyorum. Tekstin üzerinde hakim olma konusunda Paşhan ile konuşarak daha iyi bir yol izledim ve karakteri ortaya çıkarttık.

Bu devirde aşık olmayı nasıl tanımlarsınız?

Paşhan Yılmazel: Her devirde aşk kendine has öğeler barındırıyor. Tabi ki babalarımız zamanında yaşanan aşklar ile şimdi ki aşklar arasında uçurumlar var. Biraz dedem ve amcamlar gibi konuşmaya başlayacağım ama :) (Gülümsüyor) Yeni nesilde bizim veya annelerimizin tutunduğu, sahip olduğu öğeler yok artık. Aşklar çok hızlı yaşanıyor. Çok fazla teknoloji içerisinde yaşanıyor aşklar ve bana saçma gelen şey de tam olarak bu. Bizim oyunun da yaslandığı ve mizah seviyemizi yürüttüğü yer de burası. Teknolojinin hayatımızda nasıl yaşandığı ve hayatımıza nasıl bir etki ettiğini görüyoruz oyunda. Tabi bence bu kadar etki etmemeliydi. Bunu kabullenmeyen insanlardan biriyim fakat oyunda güzel ve eğlenceli işler çıkarttık. Aşık olmak beraber sohbete düşüp cümle paylaşabilmek gibi. Tabi her insana göre değişebilen bir şey aşk.

Yasemin Öztürk: Belli bir zamandan sonra kadın erkek ilişkilerine daha farklı bakıyorsun, hele ki 20li yaşlarda değilseniz. Çünkü o yaşlarda daha heyecanlı oluyorsun ve aşka daha farklı bir gözle bakıyorsun.  Sohbet etmek, daha fazla paylaşımcı yani eğlenceyi, mutluluğu, hüznü bile beraber paylaşabiliyor olmak, birbirini anlayabiliyor olmak bence aşkın güzel tarafından biri.

 

Paşhan Yılmazel: Ama her aşk başlamadığı anda güzel. O zaman deli gibi aşığız işte. Başlandığı zaman tadı kaçıyor gibi sanki.
Neden ‘’evlenmeden önce izlenmesi gereken ilk oyun’’ deriz bu oyun için?

Bir başlangıç ve tanışma evresi var oyunda. Bizim kullandığımız cümleler, tavırlar bir çok insanda empati kurdurmaya yol açıyor. Çok fazla ortak tavırlar var insanlarla, seyirciyle. Bu yüzden böyle düşünüyoruz. İnsanlar

hala gerçekten aşık oluyorlar mı? Yoksa teknolojinin içine gömülmekten dolayı sanal aşk mı yaşıyorlar? 

Paşhan Yılmazel: Bence sanallık insanların yaşantısına çok fazla girdi. Bir fotoğrafı beğeniyorlar ve aşık oluyorlar. Bir de bir yer fotoğrafını gösterince güzel değil, orayı anlatınca daha güzel. Biz buna taktık. Çünkü orayı anlatırken hayal gücümüzü de konuşturuyoruz bir yerde. Artık samimiyetsiziz.

 

Yasemin Öztürk: Aslında katılıyorum fakat instagram kullanıyorum bunun da benim için güzel bir nedeni var o da fotoğraf bakmayı seviyor olmam. Çocukluğumdan beri fotoğraflarla çok ilgiliyim. Ama buna başka bir niyetle yaklaşmıyorum. Bakış açım bu konuda biraz daha farklı.

Peki hala ilk görüşte aşk var olabilir mi?

Paşhan Yılmazel: Neden olmasın. Benim buna inancım var. Aşk var ve dünya üzerinde ki hiçbir duygu yok olmaz. Şekil değiştirebilir fakat yok olmaz.

Aşk çözümsüz bir denklem midir?

 

Paşhan Yılmazel: Aşk çözümsüz bir denklem değildir. Biz aslında belirttiğim gibi çok havalı yaşıyoruz. Emin ol İngilizler, Amerikalılar bu kadar havalı yaşamıyor. Biz aylık bin tl küsuratlarında maaş alıyoruz, giydiğimiz iki tane pantolon, bayramdan bayrama dışarı çıkıyoruz fakat daha farklıymış gibi yaşıyoruz. Herkesin anneannesi Stefanie gibi. Programlarda görüyoruz ya hani, şaraplar, kıyafetler; eve geliyoruz kuru fasulye ve pilav. :) Sabah o menemen geldiğinde beraber yiyoruz. Öyle insanlar değiliz, olmamamıza rağmen özentilikle doğrusu buymuş gibi gösteriliyor.

 

Yasemin Öztürk: Sorunun cevabına baktığımız zaman, aslında lisedeyken matematiğim de kötüydü ama :) aşk bir denklem ve bence içinde matematik var, ben buna inanıyorum.

 

Aşkın insanda bıraktığı izler ve duygular nelerdir? Var olmak mıdır, yok olmak mı? 

 

Yasemin Öztürk: Niye yok olalım canım? Onu kabul etmiyorum. İzler mutlaka vardır ama kendimi düşündüğüm zaman, canımı acıtan şeyler illaki olmuştur, sadece o an onları öyle yaşamak gerekiyormuş diyerek buna göre yaşıyorum. Onların sorgulamasını yapmıyorum. Eskiden aşkın içerisine mantığı sokamazken, şu an daha mantıksal yaklaşıyorum. Artık duygularıma ve düşüncelerime hükmedebiliyorum. Bu aşkın insanda bıraktığı bir izdir.

 

Paşhan Yılmazel: Ben bu sorunun cevabını Sezen Aksu vermiş yıllar önce. Ben bunu birçok yerde de söylerim. ‘’Acının insana kattığı değeri bilirim. Acıdan geçmeyen şarkılar biraz eksiktir.’’ Bütün hikayeyi açıklayan cümle budur.  Bizim en çok kendimizi sevmiyoruz, en büyük sıkıntımız bu. Kendimize acı çektirmeyi seviyoruz. Biraz daha birbirimizi dinlesek, sevsek daha güzel olurdu. Savaşmayı seviyoruz, nedenini de çözemedim. Orta Asya’dan mıdır nedir bilmem. :) Oyunda da bunu gösteriyoruz zaten. Fakat seyirciye ince mesajlar verelim diye bir derdimiz yok. Güzel ve yalın bir komedi oynuyoruz. Hani derler ya ‘’tiyatro aynadır’’ biraz da bunu kullanmaya çalışıyoruz, empati kurduruyoruz. Umarız herkes beğenir.

Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.