İçindekiler
Didim Fener Koyunda Flamingolardan Güzel Görüntüler
Didim Fener Koyunda Flamingolardan Güzel Görüntüler, Didim İlçesinde doğası ve tabiatıyla bakir Fener koyunda ki sulak ortamda yavruları ile birlikte beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Genellikle Bafa gölünde daha fazla barınan Flamingoların bir kolonisi’de bu bölgeyi tercih etmesi Karavancılar ve Balıkcıların kış aylarında da barındığı Fener koyunda güzel görüntüler oluşturdu. Bilgisi olan Didim Halkı da Flamingoları izlemek için bu bölgeyi ziyaret ediyorlar bazıları gelmişken balık tutmak içinde bu doğa harikası Fener Koyunda karantinalı günlerde vakit geçiriyorlar.
Flamingolar Hakkında Kısaca;
Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahip şahane kuşlar
Flamingo, flamingolar takımının flamingogiller familyasından Phoenicopterus cinsini oluşturan 6 kuş türünün ortak adı.
Tek bir cins ve onun altındaki 6 türden oluşur.
Flamingolar Afrika, Güneybatı ve Orta Asya, Güney Avrupa Güney ve Orta Amerika’da yaşam sürerler. Güney İspanya ve Güney Fransa’da da kuşun en büyük ve yaygın türü olan rosa flamingo kuluçka zamanında görülürler. Bu tür 130 cm boyunda olup Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaşam sürer.
Almanya’nın Hollanda sınırında ise çeşitli flamingo türlerinden bir koloni hayat sürer ki bu koloni Dünya’nın en kuzeyde yaşayan kolonisidir.
Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagaları ve bunun, üst kısmıyla daldırıpta, yiyecekleri su veya çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir
Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişmektedir.
Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptir.
1-2 m uzunluğunda, tüyleri beyaz ve pembe, kanat uçları siyahtır. Güney Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika’da yaşar. Uzun bacaklı ve perdeli ayaklı bir kuştur. Gagası besinlerini seçmeye uygun bir biçim almıştır.
Alt gaga geniş, üst gaga ise kapak biçimli ve ortadan kıvrık olup beslenme sırasında bir tulumba gibi çalışarak, gaganın içine çekilen su ve çamurdaki küçük hayvan ve bitkiler, özel gaga içi yapışınca ayıklanarak alınır. Gaga içinde her cm’de sayısı 15 kadar olan çok ince kemiksi plaklar bulunur. Uzun bacakları ve uzun boynu yardımıyla 1 m’ye kadar olan derinliklerde avlanabilir.
Daha çok acı ve tuzlu sularda yaşar, yuvalarını çamurdan kesik bir koni biçiminde yaparlar. Her yuvaya genellikle bir yumurta bırakılır. Dişi ve erkek flamankuşu 28-32 gün süren kuluçkaya sırayla yatarlar.
Yavrular yumurtadan çıktıktan 3-4 gün sonra yuvadan ayrılacak gücü kazanırlar. 3 hafta içinde de kendi kendilerine beslenecek kadar gelişirler. Üreme için ıssız bir bölgede sayıları iki milyonu bulacak sürüler halinde toplanırlar.