1. Anasayfa
  2. Didim Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uğur Mumcu Didim’de Anıldı!

Uğur Mumcu Didim’de Anıldı! Didim'de Uğur Mumcu anma etkinliği Atatürk Bulvarı üzerinde yoğun katılımla başladı.

Uğur Mumcu Didim’de Anıldı. 2023
Uğur Mumcu Kimdir?
0

İçindekiler

Uğur Mumcu Didim’de Anıldı

Uğur Mumcu Didim’de Anıldı! Didim’de Uğur Mumcu anma etkinliği Atatürk Bulvarı üzerinde yoğun katılımla başladı. Atatürk Bulvarı üzerinde başlayan yürüyüşe Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, CHP Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Deveci, İYİ Parti Didim İlçe Başkanı Vefa Berk Tezsezener, belediye meclis üyeleri, çeşitli derneklerin temsilcileri ile çok sayıda partili katıldı. Atatürk Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde devam eden yürüyüş, Uğur Mumcu Parkı‘nda sona erdi. Park içerisindeki anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Uğur Mumcu Hakkında Anlamlı Konuşma

Ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı İlçe Başkanı Nurettin Koçak yaptı.

Koçak, “Bombalı bir suikast sonucu katledilen, failleri 30 yıldır hala bulunamayan, cesur, araştırmacı gazeteci, yazar ve büyük aydın Uğur Mumcu’yu bir kez daha anmak için bir aradayız. Halkın vicdanı olan Mumcu, ırkçılığa, mezhepçiliğe, dinciliğe karşı olan, vatanını milletini seven, doğrudan ayrılmayan ve hep doğruları yazan aydın bir demokrattı.

Temiz bir gelecek için geçmişe her daim ışık tutmaya çalışmıştır. Katledilmeden önce polis, mafya, siyaset, terör, iç ve dış istihbarat örgütleri, tüm bunların yine iç içe geçtiği ülkelerle ilgili araştırma ve yazılarıyla her daim halkı aydınlatmaya çalışmıştır. Yazıları özellikle dinci siyasetin, cemaatlerin devletin her kademesine yerleşmesi konusundaki uyarılarla doludur.

Laikliğin siyaset-din-ticaret üçgeninde güçlenen tarikatlar ve cemaatler nedeniyle tehdit altında olduğunu, bu yapıların askeri alanlarda da güçlenerek Cumhuriyete karşı ayaklanacakları hususunun altını her daim çizmiş, bu konuda halkı aydınlatacak yazılar yazmıştır.

Uğur Mumcu Didim’de Anıldı

Korkusuzca yazan, doğruyu savunan, karanlıklara ışık tutan değerli basın emekçilerimize, aydın yazarlarımıza da selam olsun. Katledilişinin 30. yılında cesur kalemi, demokratik duruşu ve ilkeli yaşamıyla gelecek kuşaklara örnek olmayı sürdüren Mumcu’yu saygı ve özlemle anıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Mumcu adına yapılan anıta kırmızı karanfil bırakıldı.

Uğur Mumcu Kimdir?

Uğur Mumcu, Türk gazeteci ve yazar. 22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir’de doğmuş, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmiştir.

Mumcu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Gazeteciliğe 1964 yılında Hürriyet gazetesinde başlamıştır. Daha sonra Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlamıştır. 1974 yılında Cumhuriyet gazetesinden ayrılarak, Milliyet gazetesinde çalışmaya başlamıştır. 1984-1986 yılları arasında Ankara Temsilciliği görevini yürütmüştür.

Mumcu, yazdığı köşe yazıları ve araştırmalarıyla tanınmıştır. Özellikle, Türkiye’de siyasi suikastları ve derin devlet yapılanmalarını konu alan yazılarıyla ün kazanmıştır. “Sakıncalı Piyade” ve “Kuşatma” adlı kitapları, Türkiye’de siyasi suikastlar ve derin devlet yapılanmaları konusunda önemli kaynaklardan biri olarak kabul edilir.

Uğur Mumcu, Türkiye’de basın özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi gibi konularda önemli bir rol oynamıştır. Suikasta uğradığı dönemde, “Karanlıkta bir mum ararken, kendimi yaktım” sözüyle anılmaktadır.

Uğur Mumcu’nun ölümü, Türkiye’de siyasi suikastlar ve derin devlet yapılanmaları konusunda yapılan tartışmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur. Uğur Mumcu, Türkiye’de basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır.

Uğur Mumcunun Yazdığı Kitaplar

Uğur Mumcu, Türkiye’de siyasi suikastlar, derin devlet yapılanmaları, insan hakları, demokrasi, basın özgürlüğü gibi konuları ele alan birçok kitap yazmıştır. Kitaplarından bazıları şunlardır:

  • Sakıncalı Piyade: Türkiye’de Siyasal İslam
  • Kuşatma: Ergenekon ve Balyoz Davalarının Perde Arkası
  • Bir Uzun Yürüyüşün Anıları
  • Kürt Sorunu: Milliyetçilik, İslam ve Sekülerizm
  • Aydınlar Dile Düşünce
  • Ölümünün 25. Yılında Uğur Mumcu: Gazeteci, Yazar, Aydın, Demokrat
  • Gerçekler ve İddialar: Uğur Mumcu’nun Ardından
  • İkinci Adam: Türkiye’de İkinci Adam Olmak
  • Kıyamet Günü Yaklaşırken: 12 Eylül ve Sonrası
  • Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok

Mumcu’nun kitapları, Türkiye’de siyasi suikastlar ve derin devlet yapılanmaları konusunda önemli bilgiler içermesi nedeniyle, birçok araştırmacı ve gazeteci tarafından referans kaynakları olarak kullanılmaktadır.

Uğur Mumcu Neden Öldü?

Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmiştir. Suikast, Türkiye’de siyasi suikastlar ve derin devlet yapılanmaları konusunda yapılan tartışmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur.

Mumcu’nun ölümüyle ilgili olarak, birçok iddia ortaya atılmıştır. Bazılarına göre, Mumcu, yazdığı köşe yazıları ve araştırmaları nedeniyle, özellikle de “Sakıncalı Piyade” adlı kitabı nedeniyle, bazı çevrelerin hedefi haline gelmiştir. Bazılarına göre ise, Mumcu, PKK tarafından öldürülmüştür.

Ancak, Mumcu’nun ölümüne ilişkin olarak yapılan soruşturmalarda, suikastın arkasında devlet içindeki bazı yapılanmaların olduğu iddiaları ortaya atılmıştır. Özellikle, “derin devlet” olarak adlandırılan, devlet içindeki bazı güç odaklarının, Mumcu’nun öldürülmesiyle ilgili olduğu iddiaları öne sürülmüştür.

Mumcu’nun ölümüne ilişkin olarak yapılan soruşturmalar, zaman zaman ilerleme kaydetse de, henüz tam bir aydınlatma sağlanamamıştır. Mumcu’nun ölümü, Türkiye’de siyasi suikastlar ve derin devlet yapılanmaları konusunda yapılan tartışmaların devam etmesine neden olmuştur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.