Yeni Emlak Yasası Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayınlandı
Emlak Alım ve Satımlarınızı Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilen Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan firmaları tercih edin.
Hükûmetin gündemindeki yeni emlak komisyonculuğu yönetmeliği emlakçıları nasıl etkileyecek? İşte, emlakçılıkta komisyon oranlarını ve standartları yeniden belirleyecek olan emlak yasası taslağında dikkatimizi çeken 5 önemli madde: Tüketicilerin bilmesi gerekenler.
- Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olacak
Emlakçılık yapmak isteyenlerin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerinden yetki belgesi alması gerekecek. Ancak emlak yönetimine ilişkin ön lisans diploması bulunanlar bundan muaf tutulacak. Vatandaşlar, yetki belgesine sahip emlakçıların güncel listesini Bakanlığın internet sitesinden kontrol edebilecek.
- Emlakçı Komisyonu Ne Kadar Oluyor?
Emlakçı komisyon oranı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenir. Yönetmelikte gayrimenkul satış işlemleri komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2+KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Öte yandan sadece yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir. KDV işlemleri hakkında detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için KDV Hesaplama aracımız kullanın.
Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise komisyon, en fazla “bir aylık kira bedeli+ KDV (%18)” olarak alınabilir. Ayrıca kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.
- Emlak Sözleşmesinde Hizmet Bedeli Oranı
Hizmet sözleşmesinde hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde; hizmet bedeli, aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi olacak; kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde ise herhangi bir bedel talep edilemeyecek.
- Cayma Akçesinde Değişiklik
Taraflardan herhangi birinin hukuken haklı bir sebebi olmaksızın alım satım veya kiralamadan cayması durumunda cayan tarafa, alım satımda hizmet bedelinin yüzde 10’u, kiralamalarda hizmet bedelinin tamamını ödeme yükümlülüğü getiriliyor.
- Emlak Sözleşmelerine Standart Geliyor
Emlak yasa tasarısı ile farklı farklı belgeler hazırlamasının önüne geçmek için “hizmet”, “alım satıma aracılık”, “kiralamaya aracılık” ve “hizmet ortaklığı” gibi dört farklı tür sözleşme standardı getiriliyor.