Didim’den Sığacık ve Azmak Koyun’a doğa yürüyüşü.
Didim Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu Azmak Koyu-Sığacık arasında yaklaşık 8 kilometrelik bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Didim Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu Başkanı Nusret Tankal, doğa yürüyüşünün, insanı bağlayan bir tutkuya dönüşen muhteşem bir duygu olduğunu belirterek “Kolektif dayanışma, paylaşma ruhunu geliştiren, yeni dostlukların oluşmasına vesile olan harika bir olay” dedi.
Topluluk üyelerinden Tevfik Özkorkmaz ise Azmak Koyu-Sığacık doğa yürüyüşünü kaleme aldı. Özkorkmaz “Bu hiç bitmeyen her yürüyüşte yeniden yeniden kendini üreten dinamik bir heyecan, umut ve yeni bir güne güneşten evvel başlamak demektir. İşte bu duygularla yeni parkurumuza doğru yol almak için herkesin zamanında buluşma noktasında olması kolektif ruhun gereğidir. Bu sevda tam gönülden gelerek yapılan doğanın her çiçeğine, böceğine örtüsüne, Geven, makilik bitki örtüsüne adeta aşık olmaktır. Azmak koyu -Sığacık 7-8 km’lik doğa yürüyüşünü zevkle tamamladık. Parkur bölgesine ulaşmak için yaklaşık 170 km’lik bir yol aldık. Didim’den çıkış, Söke, Kuşadası ve Seferihisar ve Azmak koyuna üç saatte ulaştık. Azmak Koyu güzel kumu olan uzun bir plajı var. Bu koyun güney ucundaki kayalıklarda da eski bir top mevzii bulunuyor. Plajın güneyinde, Azmak deresinin berrak suyu denize ulaşıyor. Tabii, Azmak Koyu’na türlü kara taşıtı geldiği için temizliğini giderek kaybediyor. Yürüyüş mesafemiz ormanlık bir alanda olmadığı için Geven ve Maki bitki örtüsünün tüm güzelliklerini görme fırsatınız oluyor. Renk renk mor dağ laleleri, kırmızı yeşil, sarı tonlu yeni çıkan çiçekler, nergis kokuyordu yollar.
Bir ara dışarıya çıktığımda başında şapkası, mavi gözlü kilosu olmayan orta boylu gözleri çakmak çakmak bakan biriyle tanıştım. Adının Kadir Kaptan olduğunu söyledi yaş 56. Yaşını dikkate alarak Sığacık’ın adı nereden geliyor dedim. Baktım anlatmaya başlayınca buyur içeride oturalım diyerek arkadaşlarımla tanıştırdım. Buranın adını Kanuni Sultan Süleyman koymuş. Hikaye göre Rodos kalesine sefere çıktığında bu koyda mola vermişler. Bu kadar asker buraya sığmaz dediklerinde, ben anlamam bu asker buraya sığacak demiş, zamanla Sığacak olmuş. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman Döneminde burası Ege Denizinde stratejik önemi açısından Kaptan-ı Derya Piri tarafından fark edilmesiyle buraya bir kale yapılmış. 1521- 1522 yıllarında, depremde yok olan Teos Antik Kenti’nden getirilen taşlar kullanılarak Sığacık Kalesi yeniden inşa edilmiş ve deniz üssü olarak kullanılmış” ifadelerine yer verdi
Alıntı Mavi Didim, Didim’in Sesi Gazetesinden