Doğanın Denizden Kopardığı Kent Milet
Tıpkı Efes gibi, Milet de kuruluşunda bir liman kenti olmakla beraber, Büyük Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla liman
dolduğu için bugün denizden içeride bulunur. Kent çok iyi düzenlenmiş ızgara planıyla tanınır. Kentte bulunan yapılar arasında en ilgi çekenler, 15:000 kişilik kapasiteli, onarımı sürmekte olan Roma çağı yapısı Tiyatro, M.S. 1. yüzyılda inşa edilen Roma Hamamları, ana dini merkez olan Delphinion, Kuzey Agora, MS 1. yüzyıla ait İonik Stoa, Capito hamamları, Gymnasium, 2. yüzyılda inşa edilen Bouleterion, 164×196 m. boyutlarındaki Güney Agora, MS 2. yüzyılda yapılan Faustina Hamamı’dır.
MÖ 38’de Roma imparatorlarının özel ilgisiyle özerkliğini elde eden ve İon şehirleri arasında metropol düzeyine ulaşan Milet, şehrin limanlarının yavaş yavaş alüvyonla dolması ve çevresinin bataklığa dönmeye başlamasıyla MS 3. yüzyıldan itibaren önemini yitirmeye başladı. Bataklıklar nedeniyle ortaya çıkan sıtma hastalığının da tehlikeli boyutlara ulaşmasıyla yavaş yavaş terk edildi. Milet’te ilk kazılar 1899’da Th. Wiegand tarafından başlatıldı ve 1938’e kadar devam etti. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tekrar başlatılan çalışmalar halen kazı ve onarımlarla Alman uzmanlar tarafından sürdürülüyorGidip Gezebileceğiniz tarihi kokusu olan mileti görmenizi tavsiye ederiz.
Milet Antik Kenti Nerede?
Milet Antik Kenti Aydın ili Didim ilçesine bağlı Akköy’ün 5 kilometre kuzeyinde yer almaktadır.
Milet Antik Kenti Nasıl Gidilir?
Milet antik kentine ulaşmak için öncelikle Didim ilçe merkezine ulaşmanız gerekmektedir. Didim ilçe merkezinden Balat Birlik dolmuşlarına binip Milet Antik Kentinde inmeniz gerekmektedir.