İçindekiler
Aydın iline bağlı olan Didim, Türkiye’nin önemli turizm beldelerinden biridir. Aydın merkezine 123 km uzaklıkta bulunur. 1991 senesinde ilçe olmuştur. Doğuda Muğla il sınırı ve Akbük Körfezi, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımadadır. Mavi bayraklı Altınkum plajının duyulması ile birlikte bu bölgenin turizm potansiyeli artmış ve bölgeye büyük yatırımlar yapılmıştır.Didim’in beldeleri; Akyeniköy, Akbük, köyleri ise Akköy, Balat, Batıköy, Denizköy, Yalıköy’dür.
Yaz Turizmi
Bölgede, Ege bölgesinde yaygın olarak görülen Akdeniz iklimi görülmektedir. Bu iklim tipinin özellikleri ise yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıman ve yağışlı olmasıdır. Kış aylarında ortalama hava sıcaklığı 10°C-15 °C civarındadır. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 25°C ile 30°C arasında değişir. Hava sıcaklığı yaz aylarında 40°C kadar çıkabilmektedir.
Didimyaz kış gidebiliceğiniz bir yerdir. Didim yaz aylarında oldukça hareketlidir.
Didim’de Ege mutfağı oldukça yaygındır. Ancak turistik bir bölge olması sebebiyle çok sayıda yöresel lezzet bulmak da mümkündür.Aydın mutfağı, zeytinyağlı yemekleri, incir, üzüm ve bunlardan yapılan şaraplar, narenciye ürünleri, turunç reçeli ve çipura, kefal, mercan ve barbunya gibi zengin balık çeşitleri ile Türkiye’nin çeşidi bol ve lezzetli mutfakları arasındadır. Yörenin kendine özgü yemeklerinden bazıları; çorbalardan tarhana çorbası, kulak çorbası; yemeklerden acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı,ciğer sote, imambayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği, cilav(ayran böreği); salatalardan patlıcan-biber teretoru (turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı; tatlılardan ise irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği sayılabilir.
Didim’i popüler kılan Altınkum plajında deniz ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz. Altınkum bölgesinde gün içinde rüzgar sörfü ve diğer su sporlarını yapabilir, dalış eğitimi alabilirsiniz.Didim’den çevre adalara özellikle de Cennet adası’na (Panayır Adası) düzenlenen tekne turlarına katılabilir buradaki koylarda keyifli vakit geçirebilirsiniz.Çevreyi daha yakından tanımak için şehir içi minibüsleri ile tur yapabilirsiniz. Bu minibüsler yaz aylarında her 5 dakikada bir Aquapark’a kadar uzanan geniş bir tur yapıyorlar.11 kilometrelik bir kumsala sahip olan Akbük de her tür su sporuna olanak tanımaktadır. Akbük’te çok sayıda otel restoran ve bar da bulunmaktadır. Akbük içerisindeki Rum Kilisesi de görebileceğiniz yerler arasındadır. Milet Antik kenti, Priene antik kenti ve Balat’a düzenlenen günübirlik rehberli turlara katılarak bölgenin tarihini yerinde öğrenebilirsiniz. Didim’in bir diğer özelliği de kuş gözlemciliği için olanak sunması. Özellikle Akköy Lagünleri ve eski Menderes yatağının olduğu yer bu aktivite için idealdir. Burada dönemine göre kerkenezleri, tepeli pelikanları ve flamingoları gözlemlemek mümkündür.
Turistik bir bölge olmasından dolayı Didim’de gece hayatı havaların ısınmasıyla yani turizm sezonunun açılmasıyla başlar. Buna bağlı olarak gece hayatı da bu dönemde oldukça renklidir.Genel anlamda genç yaştaki ziyaretçilerin tercihi olan Didim, dolu dolu, hareketli gecelere ev sahipliği yapmaktadır. Didim‘de barlar genel olarak Altınkum ve çevresinde bulunmaktadır. Bu mekanlarda eğlence gece geç saatlere bazen de sabaha kadar devam eder. Akbük de Didim gece hayatında bünyesinde bulundurduğu barlarla önemli bir yer tutmaktadır. Ziyaretçiler her türlü eğlence anlayışına uygun bir çok seçeneğe sahiptir.
Her turistik bölgede olduğu gibi Didim’de de bir çok alışveriş seçeneği mevcuttur. İlçenin merkezi olan Yenihisar’da bulunan mağazaların yanı sıra Altınkum’da da bir çok seçenek mevcuttur.