Ocak 2020 Tarihinde Yasak Başlıyor

enerji-kimlik-belgesi-736x414

İçindekiler

Ocak 2020 Tarihinde Yasak Başlıyor

2011’den tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan yeni binalar için yapı kullanma izin belgesi (iskan) sürecinde EKB alınması zorunlu olması ilan edildi.  Yasa binanın enerji sınıfının asgari C olmasını emrediyor.  Yapı ruhsatını 2011 tarihinden önce almış olan binalara yönelik yapılan yasal düzenlemede Enerji Kimlik Belgesi’nin 2 Mayıs 2017 tarihinden itibaren alınması zorunludur.

Binalarda enerji sınıfı sınırlaması yapılmaması öngörülmüştü. Binaların satış veya kiralama işlemlerinin yapılması için gereken zorunlu EKB  Ocak 2020 yılına kadar ertelendi. Nitekim Didim Emlak Piyasasında her semtte binalara kurulan iskeleleri görmek mümkün. Turizm sezonu açıldığında görsel kirlilik nedeniye sezon sonu ertelemeler olacak. Son güne bırakılmadan önlem alınması önerimizdir. Konuyu ayrı bir makalede ele alacağız. Bu vesile ile öncelikle izolasyon hakkında irdeleyelim.

İzolasyon Nedir?

İzolasyon yani diğer adıyla ‘yalıtım’ günümüzde yeni binaların birçoğunda bulunmakta, inşaat firmaları tarafından tercih edilmektedir. Bunun en temel nedeni ise izolasyonun bina içindeki enerji akışının dışarıya çıkışını engellemesidir. Yani binaların iç, dış etkenlerden korunarak uzun ömürlü olması izolasyona bağlıdır. Oldukça önemli olan işlem binaların uzun ömürlü olmasına uzun yıllar bina sakinlerinin sorunsuz bir şekilde oturabilmelerine olanak sağlamaktadır.

İzolasyon işlemi yapılan binalar sıcak, soğuk, yağmur,kar gibi hava koşullarına karşın direnç göstermekte, korunmaktadır. Ayrıca bina zaman içerisinde yer altından gelebilecek sulara karşı da korunmuş olur.

İzolasyonun Yararları Nelerdir?

Bina içindeki sıcak havanın dışarı çıkmasını engellediği gibi dışarıdaki soğuk havanın da bina içine girmesine engel olmaktadır. Özellikle soğuk bölgelerdeki binaların izolasyonlu olması durumunda kış aylarında önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlanmasına yardımcı olur. İçerideki sıcak havanın dışarıya çıkmaması, dış cepheden soğuk havanın içeri sızmaması doğalgaz faturalarında önemli bir düşüşe neden olur. En fazla tercih edilmesindeki sebeplerden birisi ısınmadır. Yaklaşık olarak %40-50 oranında tasarruf sağlanması izolasyon kalitesine göre mümkündür.

Kaliteli malzeme ve iyi işçilikle yapılan izolasyon işlemi küf, mantar, nem, rutubet gibi olumsuz durumların da önüne geçebilmektedir. Isı yalıtımı dışında binalara ses yalıtımı ve ısı yalıtımı da isteğe bağlı olarak uygulanabilmektedir.

İzolasyon Nasıl Yapılır?

Tercih edilen izolasyon yöntemine göre bina ve çatı izolasyonu gerçekleştirilmektedir. İzolasyon işlemi yapılmadan önce bina etrafına iskelet kurularak işçilerin bina duvarına izolasyon işlemi gerçekleştirilmesi sağlanır. Çatı izolasyonu için de bina çatısı işleme uygun hale getirilir.

Kullanılacak malzemelerin kalitesi izolasyonun kalitesini doğrudan etkileyeceği için malzeme seçimine özen gösterilmelidir. Gelişigüzel kalitesiz yalıtım malzemeleri ile yapılan işlem sadece masraf yapmanızı sağlayacaktır. İşçilik önemli olduğu kadar izolasyon işleminde malzeme kalitesi de oldukça önemlidir.

İşlemde cam yünü, taş yünü, cam köpüğü, fenol köpüğü, mantar levhalar, poliüretan köpük, ahşap yünlü levhalar, genleştirilmiş perlit, genleştirilmiş mantar ve expande polistren malzemeleri kullanılabilmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık